Virusul care îți poate infecta creierul este răspândit de tânțari

de: Teodora Tudosie
25 09. 2019

Cercetătorii au anunțat existența un tip de virus care îți afectează creierul și care este transmis prin înțepăturile de țânțari.

Este vorba despre Eastern Equine Encephalitis (EEE), o boală cauzată de un virus răspândit de țânțari care cauzează inflamarea creierului. În mod obișnuit, doar câteva cazuri sunt raportate în Statele Unite în fiecare an, potrivit CDC. Boala este una destul de gravă: 30% dintre cei infectați cu acest virus mor, iar cei mai mulți dintre supraviețuitori rămân cu probleme neurologice.

În 2019, au fost raportate cele mai multe cazuri și morți, din istoria recentă, din cauza acestui virus. În total, în 2019, au existat 25 de cazuri de EEE și cel puțin șapte morți.

Experții sunt surprinși de cât de departe a reușit să se răspândească acest virus, pentru că, în mod obișnuit, oamenii nu fac parte din ciclul natural de viață al acestuia. În cazul oamenilor, EEE este desetul de rară, pentru că acel virus care o cauzează este răspândit prin înțepăturile anumitor țânțari, care au loc mai degrabă în zonele mlăștinoase, nu în orașe.

Totuși, experții notează că, în ultimii ani, virusul ajunge în zone în care nu a mai fost întâlnit vreodată, cum ar fi în Canada.

Perioada de incubația variază de la patru la 10 zile. Printre simptome se numără frisoane, febră, stare de rău, atralgie și mialgie.

Schimbarea climatică favorizează acest virus răspândit de țânțari

Efectele schimbărilor climatice sunt grave. Pe lângă problemele evidente, cum ar fi încălzirea globală și topirea ghețarilor, fenomenul are implicații și în această situație.

Astfel, niște ierni mai blânde oferă populațiilor de țânțari purtători de aceset virus posibilitatea de a supraviețui sezonului. De asemenea, verile mai calde permit populației să se înmulțească și dau un impuls activității de hrănire. Asta înseamnă că țânțarii sunt mai mulți și mai predispuși să te înțepe, deci să-ți transmită EEE.